Slaap in de eerste 8 weken


Gefeliciteerd, als je dit leest heb je waarschijnlijk net een baby gehad of ben je zwanger en je vast aan het inlezen.
Een nieuwe baby is overweldigend dus het is fijn om te weten wat je kan verwachten in die eerste weken. Met deze blog probeer ik jullie te informeren over de slaap van je pasgeboren baby.

Week 1 en 2
De eerste weken zal je baby nog makkelijk slapen. Het is moe van de bevallig en heeft nog veel melatonine in zich van moeder. Ze zijn nog erg slaperig en moeten regelmatig wakker gemaakt worden voor een voeding. Als er in de eerst 1-2 weken problemen zijn zal het vooral te maken hebben met de voeding. De focus ligt in deze weken vooral op goed drinken en aankomen.
De nachten verlopen meestal ook nog vrij rustig maar toch is goed om te denken aan inbakeren in de nacht.

Week 3 en 4
De meeste baby’s worden nu steeds wakkerder. Het slaaphormoon van de moeder is nu uitgewerkt en het duurt tot de leeftijd van ongeveer 7-8 weken voordat je baby zijn eigen slaaphormoon begint aan te maken. Je baby zal steeds langer zijn ogen open hebben en het wordt moeilijker om je baby in slaap te krijgen. Het is heel normaal dat je baby hier in deze weken hulp bij nodig heeft dus geef deze hulp ook gerust.
Als je nog niet was gestart met inbakeren is dat in deze weken zeker verstandig. Ook een speen kan een goed idee zijn om je baby mee te kalmeren.

Je baby kent nog niet het verschil tussen dag en nacht. Omdat je baby nu steeds meer wakker is kunnen de nacht ook meer onderbroken worden. Hou alles in de nacht heel saai, rustig en zo donker mogelijk. Overdag houd je alles licht en gezellig met sociale interactie (praten tegen je baby), zo help je hem het verschil tussen dag en nacht herkennen.

Week 5 en 6
In deze weken kan je meer onrust ervaren bij je baby. Als ze al last hadden van krampjes is dit nog meer aanwezig. Ook zit er rond 6 weken een huilpiek. Nu weet je dat dit gemiddeld zo is en erbij hoort dus je hoeft je er geen zorgen over te maken. Dit kan nog steeds wel een moeilijke periode zijn. Schakel hulp in wanneer je dit nodig hebt of even op adem te komen.

De wakkertijd van je baby is 60-90 minuten tussen 3-6 weken. Binnen deze wakkertijd moeten ze gevoed zijn en weer in slaap. Ook als je baby wakker en alert oogt is het goed om hem wel in slaap te helpen binnen deze wakkertijd. Zo voorkom je een oververmoeide baby wat voor nog meer huilen gaat zorgen.

Week 7 en 8
De huilpiek is achter de rug, wat een opluchting. Tussen week 6-8 gaat je baby zijn eigen melatonine aanmaken. In deze periode kan er ook gewerkt worden aan meer routine. Baby’s houden van regelmaat en de onrust zal hierdoor ook afnemen.
Vanaf deze leeftijd adviseer ik ook om te gaan oefenen met dutjes in bed en in het donker. Start in ieder geval met 1 dutje. Melatonine wordt alleen in het donker aangemaakt dus daarom is het van belang om overdag ook de kamer te verduisteren bij het dutje, dit gaat zorgen voor meer slaapkwaliteit, ook richting de nacht. Je baby kent nu ook goed het verschil tussen dag en nacht.
Het is nog normaal dat je baby wat hulp nodig heeft om in slaap te vallen maar om gezonde slaapgewoontes te creëren gaan we de hulp wel wat afbouwen zodat je baby leert zelfstandig in slaap te vallen (en de slaapcyclussen zelf leert koppelen).
Het speentje is prima om te gebruiken en als troost te dienen maar probeer ervoor te waken dat je baby nog wel zonder speen in slaap kan vallen. Anders moet je op latere leeftijd 100x terug om het speentje weer terug te geven wanneer deze uitvalt tijdens het slapen.
Vanaf deze weken ga je ook proberen naar een bedtijd tussen 18-19 uur toe te werken en niet meer gelijk met de ouders (22 uur) zoals dat in de eerste weken vaak het geval is.